Yogaens historie i Danmark

Yoga har en stor fanskare i hele verden deriblandt Danmark hvor yoga gennem de sidste mange år har fået mange tilhængere, hvilket ses ved, at på 25 år er antallet af yogier seksdoblet i Danmark. Men yoga har en lang historie bag sig, og kan spores til Indien 5000 år tilbage i tiden.

Den tidligste nedskrevne yoga-system er dog lærebogen Yogasutra som blev skrevet af den indiske filosof Patanjali, som levede ca. 300-400 e.Kr, og beskriver et system kaldet Raja-yoga, som er den yoga-form som ligger til grund for senere former for yoga (Fx Vinyasa og Yin yoga).

Ifølge Yoga Sutra er der otte trin i yoga

  1. Yama – Moralske leveregler
  2. Niyama – Etiske leveregler
  3. Asana – Yogastillinger til at styrke kroppens fysik
  4. Pranayama – Åndedrætsøvelser
  5. Pratyahara – Kontrol over sanserne
  6. Dharana  – Koncentration
  7. Dhyana – Meditation
  8. Samadhi – Højere bevidsthed

Omkring 1200 -1400 blev teksten Hathayoga Pradipika skrevet, hvor yoga-systemet Hatha-yoga blev beskrevet. På sanskrit betyder Hatha ”anstrengelse” eller ”styrke, og Hatha-yoga er den yoga-system som indenfor de sidste 50 år er blevet det mest udbredte yoga-system i den vestlige verden, herunder Danmark. I Hatha-yoga fokuseres der på Asanas- og Pranayama-trinnet.

For mange yogier (yoga-udøvere), er yoga ikke alene et spørgsmål om at øve fysiske øvelser og åndedræts øvelser, men en mere helhedsopfattelse af mennesket sundhed og helbred, hvor man – udover yoga øvelser, også har fokus på kostens betydning for menneskets helbred. Her fokuserer man ikke kun på at undgå kunstige tilsætningsstoffer i kosten, på grund af tilsætningsstoffernes skadelige virkninger, men i lige så høj grad er man bevidst om, hvilke gavnlige effekter forskellige fødevarer har på kroppen, samt behovet for at få en balanceret og alsidig kost.

Der er rigtig mange varianter af yoga, som alle stammer fra Raja-systemet. En af nyere former for yoga er Bikram Yoga, som består af 26 stillinger kombineret med to åndedrætsøvelser, som udføres i et rum hvor rumtemperaturen er ca. 40 grader celsius, og gerne med en luftfugtighed på omkring 40 %. De fysiske anstrengelser under en Hot Bikram Yoga lektion forbrænder omkring 500 kcal, og styrker – og smidiggøre musklerne. Den fysiske udfoldelse, og den høje temperatur, øger naturligvis kroppens indre varme, hvilket dels øger stofskiftet, dels får dig til at svede affaldsstoffer ud af kroppen, således kroppen bliver renset for affaldsstoffer.

Hvis du ønsker at prøve Hot bikram yoga i Lyngby, så har Hot Yoga Denmark, Hot bikram yoga klasser, hvor alle kan deltage, uanset deres fysisk og tidligere erfaringer med yoga.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *